Контакт

Београд, Краљице Наталије 37, Телефон: +381-11-3628-375, +381-11-3611-126 Факс: +381-11-3612-595 Email: udruzenja@mg.edu.rs
Top Panel
A+ R A-

Летња школа

 

 

Удружења "Кликер" и "Кликерчић" организују Летњу школу младих, даровитих и талентованих математичара (ђака).

Настава и боравак ученика одвијали би се у Математичкој гимназији у августу од 9 до 16 часова.

Летња школа ће се организовати само ако се пријави довољан број кандидата.

Предмети који ће се реализовати у оквиру Летње школе су:

 

Циљеви и намене организовања оваквог вида рада:

Припрема ученика за нову школску годину и нови разред. Припрема би се одвијала како на утврђивању битних садржаја претходног разреда, тако и на општем упознавању са основним садржајима у наредној школској години. После дугог распуста, потребно је ученике припремити (на интересантан, али користан начин) за почетак школске године и тежину новог разреда. Сусрет ученика са новим начином рада који развија креативност, живо учествовање, повезивање сродних предмета, развијање и примену стеченог знања. Повезивање теоријског знања (које је често пасивно) са осмишљеним – практичним радионицама (лабораторијским вежбама из физике, хемије, биологије). Припрема ученика будућих ученика 6. и 7. разреда за сусрет са новим предметима као што су физика и хемија и повезивање истих са математиком. Развијање правилне информатичке обучености и писмености која се не своди само на игрице и друштвене мреже. Развијање, пре свега, правописне и лексичке културе кроз самосталан, али руковођен рад на писању есеја, вести, извештаја, мејла, смс-а. Кoначно ослободити ученике од страха према предметима који носе тежину, али често и немогућност да се на добар и користан начин савладају – математика, физика, хемија.

Из свих ових циљева стоје наставници изванредног реномеа како на професионалном плану својих предмета, тако и на педагошком умећу у комуникацији са ученицима. Успеси наших наставника потврђени су кроз писање уџбенике (Уџбеник за хемију за основне школе ауторки Иване Вуковић и Анике Влајић проглашен је најбољим европским уџбеником на Сајму књига у Франкфурту), призната методичка предавања на европском нивоу остварена су од стране професора математике и информатике, као и награде за најбоље осмишљен дигитални час (награда Министарства за телекомуникације из предмета српски језик и књижевност). Све ове награде проистекле су директно из праксе у оквиру рада и система функционисања Математичке гимназије.

Зато ће сваки профеор који учествује у раду у Летњој школи разрадити план рада и циљеве које жели да оствари у свом предмету.

Ваше указано поверење увек је оправдавало и потврђивало потребу за оваквим типом колико редовног образовања, толико и ангажовања у виду Школе младих математичара, Кампа младих математичара, као и Летње школе младих, даровитих и талентованих математичара у Београду.

Формулар за пријаву

Галерија фотографија

 


 

УТИСЦИ УЧЕНИКА - ПОЛАЗНИКА ПРЕТХОДНИХ ЛЕТЊИХ ШКОЛА

Моја првобитна очекивања од ове школе била су та да професори знају да објасне и заинтересују ђаке за своје предмете, да сам амбијент и понашања људи у тој школи буду гостољубиви и да зраче харизмом. Од самог почетка, па до сада сва моја очекивања су задовољена. У овој Летњој школи сам доста тога научила и видела, осећала сам се као код куће и добро се забавила.

Нина Миладиновић, VII разреда

 

Летња школа ми се допала јер је програм лепо осмишљен и наставници су веома посвећени. Излети и огледи су веома занимљиви, а и часови математике су корисни јер сазнајемо неке "цаке" за лакшу израду задатака. Одушевљена сам и највероватније ћу и следеће године ићи.

Милица Степановић, VI разреда

 

Од Математичке гимназије очекујем сређен и миран простор за рад. Очекујем добру организацију, како за рад тако и за све остале програме. Такође, сматрам да би у натпросечној гимназији требало да буду натпросечни професори. Очекујем љубазне и заинтересоване професоре. Занимљиве експерименти и радионице.

Матеја Марковић, V разред

 

За почетак морам признати да сам имао трему, заправо, више је била знатижеља пред долазак у Летњу школу. Једва сам чекао да почне Летња школа. Од родитеља сам чуо да је Математичка гимназија посебна школа у којој се пре свега, како они кажу, негује лепота размишљања и пристојно понашање. Већ први дан је био потврда тога. Гледао сам оне корпе са воћем које су нас дочекале у учионици и размишљао на шта би личили зидови и шта би све радила деца из моје школе са њима. Знам, гађали би се, летеле би брескве и кајсије на све стране. У овој школи то никоме није пало на памет да ради. Другари са којима идем у Летњу школу су из различитих школа и градова, али су посебни, различити, занимљиви на свој начин, сви са истим циљем да нешто науче и на леп начин проведу распуст. У школи сваки дан радимо математику која је мој омиљени предмет, плус различите радионице из различитих предмета. Радионице су направљене тако да покажу деци како је наука лепа и како се лакше и брже учи ако се учено градиво покаже кроз експерименте и занимљиве приче. Мој утисак је да су се сви наставници много потрудили приликом осмишљања програма и тема радионица. Допада ми се то што су тако ведри и срећни што раде са нама. Најзанимљивији и уједно најнапорнији део Летње школе су ми свакако излети. Најјачи утисак на мене је оставило стање плазме, које је личило на електричну пару која само чека да избаци електроне, које нам је приказано на Физичком факултету и сусрет са електронским микроскопом. Највише сам уживао у вожњи панорамским аутобусом. Видео сам Београд на сасвим други начин, сад ми је још лепши, и још га више волим. Јако сам захвалан родитељима што су ми пружили шансу да будем део летње школе.

Лука Радовановић, VII разред

 

Ово лето сам одлучио провести другачије од мојих другара. Одлучи сам кренути у Летњу школу у Математичкој гимназији. У Летњу школу сам пошао из два разлога: да употпуним знање из природних наука и да се добро забавим. Мислим да ће ми обе жеље бити испуњене јер Математичка гимназија Београд је једна од најбољих у Европи. Такође, и један од разлога је то што сам пожелео да упознам нове другаре са којима бих евентуално ишао у средњу школу, а који деле слична интересовања као ја.

Иља Узелац Бујисић, VI разред

 

Ако будем примљена у 7. разред у Математичку гимназију, очекујем да што више научим, припремам се за такмичења и стекнем нове пријатеље. Пошто је МГ најбоља школа у Србији и потребно је много труда да би се у њу уписало, спремна сам на велики рад и ништа ми неће бити тешко. Мени ће у животу бити врло важно да се у њој школујем. Надам се да ће бити лепо као и сада у Летњој школи и много ми је жао што морам да путујем пре него што се завршила. Једва чекам октобар, јер се радујем новим часовима у Математичкој гимназији.

Nyobo Maeva, V разред

 

Сама идеја да идем у Летњу школу ми се није допала , ипак лето служи за одмор од школе. Али чим сам дошао овде одмах сам променио мишљење. Систем рада је другачији. Часови су занимљиви и наставници се труде да деца што лепше овде проведу време.Велики утисак на мене је оставила вожња по Београду. Посета музеја и факултета је такође оставила јак утисак на мене. Вероватно ћу долазити од октобра до маја на додатне часове математике.

Игор Краговић, VII разред