Контакт

Београд, Краљице Наталије 37, Телефон: +381-11-3628-375, +381-11-3611-126 Факс: +381-11-3612-595 Email: udruzenja@mg.edu.rs
Top Panel
A+ R A-

Школа младих математичара

 

 

 

 

Удружења "Кликер" и "Кликерчић" сваке школске године организују Школу младих математичара за ученике од предшколског узраста до осмог разреда основне школе. Због јако великог интересовања, а да би се избегле гужве, настава ће се одвијати СУБОТОМ за ученике предшколског узраста, првог, другог, трећег и четвртог разреда, а НЕДЕЉОМ за ученике петог, шестог, седмог и осмог разреда.

Курсеви се састоји од 40 часова (20 двочасова, тј. 20 сусрета) који су распоређени током целе школске године. Распоред радних субота и недеља се одређује у октобру и сваки ученик га добије на првом часу што значи да нису све суботе, односно недеље радне.

Приликом пријављивања понуђени су Вам слободни термини (у колико сати почиње курс) и име професора који држи тај курс у том термину. Уколико се не формира група коју сте навели, организатор може да Вам понуди другу групу.

Школа младих математичара почеће у октобру.

Уколико у неком периоду ситуација буде неповољна, настава ће се у том периоду одвијати онлајн на некој од платформи (Teams) и тај део се неће надокнађивати у учионици. Молимо родитеље да имају разумевање ако дође до овакве ситуације.

Организујемо следеће курсеве:

 


1. ШКОЛА МЛАДИХ МАТЕМАТИЧАРАШКОЛА МЛАДИХ МАТЕМАТИЧАРА ЗА ПРЕДШКОЛСКИ УЗРАСТ

 

Постоје три курса за предшколце.

Први курс (А) обухвата децу узраста од 4 годинe (односно децу која крећу 2025. године у први разред), други курс (Б) је намењен деци узраста од 5 година (односно за децу која 2024. године полазе у први разред), а трећи курс (Ц) намењен је деци узраста од 6 година (односно деци која 2023. године полазе у први разред).

Приликом пријављивања молимо да обратите пажњу на који курс дете пријављујете (предшколско А, предшколско Б или предшколско Ц).

Програм рада за све три групе може да се види овде.

Курс за предшколски узраст обухвата 40 часова наставе (20 двочасова, тј. 20 сусрета) који су распоређени током целе школске године. Распоред радних субота и недеља се одређује у октобру и сваки ученик га добије на првом часу што значи да нису све суботе, односно недеље радне.

 

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

ПРИМЕР УПЛАТНИЦЕ

 

 

 

ШКОЛА МЛАДИХ МАТЕМАТИЧАРА ЗА УЧЕНИКЕ ОД ПРВОГ ДО ОСМОГ РАЗРЕДА

 

Курс се састоји од 40 часова математике (20 двочасова, тј. 20 сусрета) који су распоређени током целе школске године. Распоред радних субота и недеља се одређује у октобру и сваки ученик га добије на првом часу што значи да нису све суботе односно недеље радне.

Курс је прилагођен наставном плану и програму математике разреда који ученик похађа, с тим да се уче и вежбају мало сложенији задаци. Курсеви су намењени утврђивању знања и припремама за такмичења.

 

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

ПРИМЕР УПЛАТНИЦЕ

 

 


2. ШКОЛА МЛАДИХ ПРОГРАМЕРА ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ


У зависности од узраста ученици могу да похађају један од следећих курсева:

  • Увод у програмирање за ученике трећег и четвртог разреда (одржава се суботом)
  • Програмирање за ученике петог разреда (одржава се недељом)
  • Програмирање за ученике шестог разреда (одржава се недељом)
  • Програмирање за ученике седмог разреда (одржава се недељом)
  • Програмирање за ученике осмог разреда (одржава се недељом)

Сваки од курсева састоји се од 40 часова наставе. Сваки ученик ради на засебном рачунару.

 

 

УВОД У ПРОГРАМИРАЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ТРЕЋЕГ И ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

 

Настава се изводи кроз 40 часова у току једне школске године. Програм рада је сличан, само што се у четвртом разреду раде компликованији примери и задаци.

ПЛАН И ПРОГРАМ РАДА

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

ПРИМЕР УПЛАТНИЦЕ

 

 

ПРОГРАМИРАЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ПЕТОГ РАЗРЕД

Настава се изводи кроз 40 часова у току једне школске године и прати највећим делом план и програм рада ученика у петом разреду основне школе у Србији. Настава обухвата упознавање ученика са радом Виндовс 10, као и алгоритамско решавање проблема у Скречу.

ПЛАН И ПРОГРАМ РАДА

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

ПРИМЕР УПЛАТНИЦЕ

 

ПРОГРАМИРАЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ШЕСТОГ РАЗРЕДА

У оквиру овог курса уводимо заинтересоване ученике у свет програмирања користећи програмски језик Пајтон (енгл. Python), веома популаран у индустрији и ИКТ-у. У Србији, ученици почињу да уче Пајтон у 6. разреду основне школе. 

ПЛАН И ПРОГРАМ РАДА

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

ПРИМЕР УПЛАТНИЦЕ

 

ПРОГРАМИРАЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ СЕДМОГ РАЗРЕДА

У оквиру овог курса ученици овладавају основама програмирања коришћењем графичких могућности рачунара (исцртавање облика, креирање анимација, симулација и слично), као и писањем програма чији ток се усмерава коришћењем миша и тастатуре. Ученици ће током овог курса бити упознати са коришћењем библиотеке програмског језика Python, PyGame, која омогућава програмирање једноставних 2Д игрица. На тај начин, ученици развијају алгоритамски начин мишљења.


ПЛАН И ПРОГРАМ РАДА

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

ПРИМЕР УПЛАТНИЦЕ

 

ПРОГРАМИРАЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ОСМОГ РАЗРЕДА

Настава се изводи кроз 40 часова у току једне школске године и прати највећим делом план и програм рада ученика у осмом разреду основне школе у Србији. Настава обухвата упознавање ученика са основама обраде података у Пајтону (Џупитер и Ексел).


ПЛАН И ПРОГРАМ РАДА

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

ПРИМЕР УПЛАТНИЦЕ

 

3. ШКОЛА РОБОТИКЕ

 

Курс је намењен ученицима од првог до четвртог разреда основне школе. Обухвата 40 часова наставе (20 двочасова, тј. 20 сусрета) који су распоређени током целе школске године. Распоред радних субота се одређује у октобру и сваки ученик га добије на првом часу што значи да нису све суботе радне.

Ученици првог и другог разреда који крену на курс роботоике детаљније ће проучити основе роботике како би у следећем разреду кренули на сложеније задатке. Ученици трећег и четвртог разреда ће на почетку укратко бити упознати са основама роботике, а онда ће наставити са проучавањем сложенијих задатака.

ПЛАН И ПРОГРАМ РАДА

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

ПРИМЕР УПЛАТНИЦЕ

 

4. ШКОЛА СРПСКОГ ЈЕЗИКА

 

Курс је намењен ученицима осмог разреда основне школе који се припремају за полагање матуре. Обухвата 40 часова наставе (20 двочасова, тј. 20 сусрета) који су распоређени током целе школске године и одржавају се недељом. Распоред радних недеља се одређује у октобру и сваки ученик га добије на првом часу што значи да нису све суботе радне.

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

ПРИМЕР УПЛАТНИЦЕ